När du väl blivit inbjudan till en intervju – grattis! – så finns det vissa saker du kan förbereda dig på för att öka dina chanser. Kom ihåg att du aldrig (tyvärr) får en andra chans att göra ett första intryck, så du vill antagligen göra ditt bästa för att förbereda dig.

1. Öva på att göra ett positivt första intryck

Du bör alltid öva på att göra ett bra första intryck. Detta kan man ha med sig oavsett situation i livet.  Med ett vänligt leende och ett fast handslag kommer man långt. Eller, i vår digitala miljö ett leende, rakryggad och en direkt fråga, ”Hur är läget?”. Det här är banalt, men viktigare än du kanske trott. Om du gör det här rätt kommer du att sätta en bra energi och chansen att intervjun går bra kommer att öka. Detta är ett litet och enkelt steg som du alltid bör öva inför din intervju. För vissa kommer det naturligt, för andra krävs lite träning.

2. Studera ditt CV, känn det utan och innan

Alla arbetserfarenheter eller färdigheter som du har listat i ditt CV är rimligt att prata om under intervjun. Ditt CV är allt intervjuaren har inför att lära känna dig. Högst troligt kommer intervjuaren utifrån ditt CV ställa frågor och be dig utveckla. Även om du listat något du gjorde för många år sedan så kanske intervjuaren fångat upp det som intressant för rollen du är aktuell för. Ju bättre som du enkelt och koncist kan förklara dina färdigheter/erfarenheter – ju bättre intryck gör du. 

3. Öva in svar på de vanligaste intervjufrågorna

Om du inte varit på en intervju på länge, gör din research och ta reda på vanliga intervjufrågor. Du vill ha dina svar redo och öva dem. Här handlar det inte om att öva in svar på alla frågor i världen, men du borde exempelvis alltid kunna svara på ”Berätta om dig själv” och ”Varför tror du att du skulle vara bra för det här jobbet?” på ett tydligt sätt. Arbetsgivaren vet inte svaret, så det är upp till dig att sälja det.Öva din naturlighet så att det inte kommer ut som en repetition, tänk som en duktig talare. Målet med detta är att dina svar ska komma fram på ett intelligent och naturligt sätt. Viktigast av allt, ha en egen uppfattning om vad du kan erbjuda företaget. 

4. Undersök företaget och jobbet du söker

Skriv ner frågor om företaget och rollen som du kan ställa under intervjun. Har du inga? Dags att komma på några. Att visa intresse och engagemang är alltid positivt. Kom ihåg att ställa relevanta och äkta frågor. Exempelvis: Företagets ambitioner närmsta om 5 åren kanske är en viktigare fråga i första intervjun än Hur många semesterdagar man får exempelvis.

5. Fråga om tips inför intervjun

Oavsett om du har kontakt med en rekryterare, rekryterande chefen, HR-avdelning eller någon annan så försök få tips. Här finns ett utmärkt tillfälle att öka dina chanser att vara påläst. Känner du kanske en vän inom branschen? Kolla med hen om tips att läsa på inför intervjun. Att läsa på och visa på engagemang är aldrig fel när du vill framstå som bästa kandidaten för jobbet.

6. Välj din outfit

Vad du bär på din intervju är en del av hur du förbereder dig inför en anställningsintervju. Kanske säger det även något om hur du förbereder dig inför ett viktigt möte generellt i livet? Om intervjuaren föreställer sig dig i ett ledningsmöte så är det troligen bilden från intervjun som dyker upp, det är ju den enda referens hen har att gå på. Alla företag är olika och självklart ska du vara dig själv. Tipset bottnar i att förmedla ditt bästa jag även på utsidan.

7. Ha koll på detaljerna inför intervjun

Ha tillräckligt med tid för att komma i god tid. Är det digitalt möte, testa programvaran och städa din omgivning. Det är OK att vara upp till tio minuter tidigt, men inte mer än så. Annars kanske intervjuaren inte är redo för dig. Om du ska komma sent, ring för att meddela intervjuaren.

Summering

Möten är levande ting, ett möte med en människa är aldrig det andra mötet likt. Därför kan vi aldrig förutspå hur en intervju ska gå. Däremot kan du ge dig själv bästa möjliga förutsättningar. Följ dessa tips så har du alltid förberett dig framgångsrikt och peggat upp för en bra intervju. Intervjuare kan ofta se igenom om du förberett dig eller inte, och vi kan lova: Det kommer absolut inte minska dina chanser om du gjort det.